Tak över huvudet Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Tak över huvudet (1943)

Filmen visar strävanden att skapa bra bostäder. Från 1920-talet och framåt kom egnahemsrörelsen att bli en central byggsten i det svenska folkhemmet. Nu skulle hus byggas också åt landets mindre förmögna, och standardiserade och prefabricerade hus uppfördes i städernas utkanter. Ofta sattes delarna ihop av husägarna själva. Enfamiljshuset, på behörigt avstånd från industrier och avgaser, var fortfarande idealet, och närheten till naturen ansågs vara en ”oskattbar tillgång”.

Kring sekelskiftet 1900 var trångboddheten stor och boendestandarden låg. Missnöjet fick många svenskar att fly landet och emigrera till Amerika, där milsvida prärier kunde erbjuda rymliga kåkar. Lösningen på det svenska boendeproblemet blev egnahemsrörelsen, som från slutet av 1800-talet erbjöd fördelaktiga lån och avstyckade jordlotter avsedda för driftiga husbyggare. De första egnahemshusen byggdes i Östergötland, men därifrån spred sig rörelsen snabbt. Många amerikafarare lockades också tillbaka på detta sätt, efter offensiva egnahemskampanjer på andra sidan Atlanten.

Från början anlades inte minst dyrare hus, avsedda för stadens tjänstemän, men på bekvämt pendlingsavstånd från den smutsiga storstaden. Saltsjöbaden och Storängen i Stockholm och Bellevue i Malmö är några exempel. I Kristianstad fick den nya stadsdelen helt enkelt namnet Egna Hem.

Från 1920-talet och framåt kom dock egnahemsrörelsen att bli en central byggsten i det svenska folkhemmet. Nu skulle hus byggas också åt landets mindre förmögna, och standardiserade och prefabricerade hus uppfördes i städernas utkanter. Ofta, såsom i filmen, sattes delarna ihop av husägarna själva. Enfamiljshuset, på behörigt avstånd från industrier och avgaser, var fortfarande idealet, och närheten till naturen ansågs vara en ”oskattbar tillgång”, såsom det heter i filmen.

Först 1965 skulle dock miljonprogrammet, med betydligt mindre natursköna fastigheter, verkligen ta krafttag mot bostadsbristen i landet, och betongklumparna i förorten skulle ytterligare förstärka attraktionskraften i de pittoreska egnahemshusen.

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

      Vet du något mer om denna film?

      Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!