Stoppa Kungstorgsgaraget! Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Stoppa Kungstorgsgaraget! (1976)

1976 ockuperades Kungstorget i Göteborg av aktivister som inte ville att det skulle byggas ett underjordiskt garage på platsen. Till slut fick de sin vilja igenom efter tolv dagars ockupation.

Filmen är gjord av Sprängkullens filmgrupp. När Kungstorget ockuperades 1976 bestod filmgruppen av Per-Olof Eliasson, Örjan Emilsson, Heikki Jalakas, Bertil Karlsson (speaker-röst), Raija Kurttila, Johan Landin, Stefan Littorin och Anna Wide.

Sprängkullen i Göteborg var ett allaktivitetshus som drevs av Föreningen ett hus i centrum under åren 1974-1986.

Filmen om Kungstorgsockupationen var Filmgruppens första projekt och gjordes till största delen med hjälp av utrustning för amatörer som lånades in allt eftersom behov uppstod.

”Vi filmade med Super 8-kameror och svartvit film till att börja med. Filmen köpte vi i stadens fotoaffärer allt eftersom. En bit in på ockupationen så hade vi köpt upp hela det tillgängliga lagret av svartvit Super 8-film och fick gå över till färgfilm. Vi använde konsekvent Super 8-film med magnetspår (Ektasound) men avstod från att spela in något ljud med filmkameran.

Ljudet spelades istället in separat på vanliga kassettband och utan synkronisering med filmen. För att kunna filma även på kvällar och nätter så byggde vi om en vanlig halogenbelysning till att använda ett motorcykelbatteri som strömkälla istället för 220 volt. Batteriet förvarades i en liten grön militärväska av tyg. Vi tog också många svartvita stillbilder under de veckor som ockupationen pågick.

Klippning och ljudläggning skedde även det med lånad utrustning. Där det saknades rörlig bild så filmade vi våra stillbilder med Super 8-kameran, dessa sekvenser lades sedan in som bildspel i den färdiga filmen. Den färdigklippta filmen bestod således av rörlig bild i både färg och svartvitt samt sekvenser med stillbilder. Eftersom vi använt Super 8 ljudfilm fanns det också ett magnetspår på hela filmen.

Ljudläggningen gjordes därefter med en hyrd ljudprojektor under en intensiv arbetshelg med större delen av gruppen närvarande. Den färdiga originalkopian med ljud skickades sedan till FilmTeknik i Stockholm som blåste upp den till en svartvit 16 mm ljudfilm. Det är denna kopia som nu finns tillgänglig på Filmarkivet.se.”  

Johan Landin, 2021

 • Kategori Samhälle och politik
 • Ort Göteborg, Kungstorget (Göteborg)
 • Längd 33 minuter
 • Regi Sprängkullens filmgrupp
 • Produktionsland Sverige
 • Utgångsmaterial 8 mm, normalbild (1,37:1), svartvit
 • Arkiv Region- och stadsarkivet i Göteborg

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

   Vet du något mer om denna film?

   Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!