Solförmörkelse 1914 Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Solförmörkelse 1914 (1914)

Bilder från solförmörkelsen den 21 augusti 1914 filmade i Sollefteå och Stockholm. Denna stumfilm visas med ny musik av Matti Bye.

Vid restaureringen av filmen Solförmörkelse 1914, så var utgångsmaterialet en svartvit nitratkopia med tintade texter. Det nya materialet som är framtaget är ett 35mm svartvit duplikatnegativ som vi gjort en visningskopia ifrån. Färgen på texterna har vi återskapat med Desmet metoden. Texterna i det nyrestaurerade materialet är alltså inte tintade i dag, även om färgen är den samma som den var 1914.

Färg i film har alltid funnits. Tintning var en av de metoder som användes på stumfilmstiden. När man tintade film doppade man helt enkelt filmremsorna i olika färgbad. Blå färg stod oftast för natt, gul för dag, röd för hetta osv. I dag när vi återskapar tintade filmer görs detta när visningskopian framställs. En sådan kopia kallas Desmetkopia. En Desmetkopia framställs alltid på färgfilm och är kopierad två gånger. Först kopierar man på den svartvita ljussättningen, därefter kopieras färgerna in i kopian. På så sätt behåller man svärtan samtidigt som de ljusa partierna i bilden får färg.

Varför restaurerade vi då den här filmen? Ja. några gånger om året är jag och mina kollegor i våra kasematter för att ta fram nitratfilm som ska restaureras. Vid ett av de tillfällena då jag var och tittade bland hyllorna så låg där en liten brun ask med en näst intill oläslig text ”solförmörkelse 1914”. Det var ingen film som vi hade talat om tidigare, utan min nyfikenhet tog tag i mig. Om nu en solförmörkelse var filmad 1914 så vill säkert fler än jag se den. Jag tog fram rullen och spolade i den. Visst behövdes den lappas och lagas och bilden var rätt repig och sliten, men det var inga kemiska skador i filmen. Men att se en film ruta för ruta i ett spolbord iklädd vita handskar och en lupp i ögat, är ju något helt annat än att se en film projiceras på en stor bioduk. Så när dagen kom då filmen var klar och vi skulle se den på riktigt slutade det med ett jätteskratt. Visserligen är 1914 ett solförmörkelseår men solförmörkelsen på den här filmen är en fejk i alla fall.

Jörgen Wiman, filmrestaurerare vid Svenska Filminstitutet

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

      Vet du något mer om denna film?

      Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!