Santa Brigida Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Santa Brigida (1952)

Oredigerad inspelning med klappor, ursprungligen inspelad för Rädda Barnens film ”För barnens skull” av Håkan Bergström och Kaj Hallden. Tagningarna visar Birgittaklostret i Rom som tar emot kläder från Sverige för att delas ut till behövande barn. Ingrid Bergman sorterar kläderna tillsammans med nunnorna.

Santa Brigida består av ett antal oredigerade tagningar utan ljud inspelade på Birigittaklostret vid Piazza Farnese i centrala Rom. Vi får se Ingrid Bergman anlända till klostret i bil, och sedan hur hon tillsammans med nunnorna hjälper till att sortera kläder, filtar och skor som samlats in till förmån för behövande barn. Bilderna är inspelade av Ingrid Bergmans dåvarande make, den kände regissören Roberto Rossellini, med vilken hon gjorde sex filmer mellan åren 1949 och 1954.

Tagningarna gjordes till kortfilmen För barnens skull (1953), producerad av AB Sandrew-Ateljéerna på uppdrag av Rädda Barnen. Ca en minut med bilder på Ingrid Bergman på Birgittaklostret i Rom ingick i den färdiga filmen, som dessutom innehöll bilder från bl a Österrike, ett flyktingläger för ensamma mödrar i Berlin och en barbny i Israel.

Santa Brigida restaurerades av Filmarkivet vid Svenska Filminstitutet 1989, då en 35 mm-master framställdes från filmens originalnegativ. Från 35 mm-mastern togs år 2004 fram ett 35 mm duplikatnegativ, från vilket den kopia som utgjort utgångsmaterial för denna överföring togs fram.

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

      Vet du något mer om denna film?

      Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!