Saga sanning blev en gång … Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Saga sanning blev en gång … (1945)

En rundvandring i Stockholms Folkets hus, som revs 1955. I den stora salen höll socialdemokratiska politiker som Hjalmar Branting och August Palm legendariska tal. Här fanns också smedja, snickeri, tryckeri, Café Fällan och Folkets hus teater, som framförde populära revyföreställningar.

Saga sanning blev en gång. är den stolta berättelsen om Folkets hus på Barnhusgatan i centrala Stockholm. Huset invigdes 1901 och blev en viktig mötesplats för den växande arbetarrörelsen. Tidigare hade man haft möten ute i fria, men i takt med att medlemmarna ökade behövde man någonstans att hålla till. I Folkets hus i Stockholm kunde man på 1940-talet kvittera ut sin arbetslöshetskassa och besöka fackliga organisationers kontor. I den stora salen på tredje våningen – där storheter som Hjalmar Branting och August Palm hållit brandtal – hölls kongresser och här hade man också populära revykvällar, i regi av Folkets hus teater. I lokalerna fanns även ett tryckeri som användes till facktidningar och ett kooperativt boktryckeri.

När filmen spelades in 1945 planerades ett nytt Folkets hus eftersom lokalerna hade blivit för trånga. Det gamla huset skulle rivas och arkitekten Sven Markelius visade sina ritningar, ”en byggnad av stora mått”. Men det skulle dröja till 1955 innan huset revs och först 1960 stod det nya Folkets hus klart. I dag är byggnaden kulturminnesmärkt för sin tidstypiska arkitektur, och den stora kongresshallen rymmer närmare 1 400 personer.

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

      Vet du något mer om denna film?

      Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!