Resan till Melonia – trailer Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Resan till Melonia – trailer (1989)

En fantasifull och färgsprakande Shakespearehyllning i miljödebattens kölvatten för vilken Per Åhlin belönades med en guldbagge.

Resan till Melonia börjar som sin Shakespeareska förlaga, ”Stormen”, med just en magnifik storm. Magiska krafter är i omlopp för att förhindra de pengahungrande skurkarna Slug (Jan Blomberg) och Slagg (Hans Alfredson) att ta sig till den paradisiska ön Melonia. De är härskare över grannön Plutonia, en gång lika blomstrande som Melonia, nu exploaterad och förorenad. På skeppet de seglar är också pojken Ferdinand (Olle Sarri) gömd ombord efter att ha flytt barnarbetet och skräckväldet på Plutonia. Den som framkallar stormen är stormfågeln Ariel, ditsänd av Melonias härskare, den gode trollkarlen Prospero (Allan Edwall).

Detta är upptakten till denna film som kretsar kring eviga teman som ont och gott, frihet och slaveri, natur och kultur. Till Resan till Melonias rika persongalleri kan räknas trädgårdsmästaren Caliban (Ernst Günther), slav under Prospero, Prosperos dotter, den godhjärtade Miranda (Robin Carlsson) och den teaterälskande poeten William (Jan-Olof Strandberg).

Filmens mottagande var överlag positivt och många kritiker jämförde den med amerikanska animerade filmer som hade premiär samma tid, men med en budget med helt andra proportioner. På Filmarkivet.se kan du ta del av denna films trailer, en två minuter färgsprakande bildvärld signerad Per Åhlin. Filmen var Åhlins första helt animerade långfilm efter I huvet på en gammal gubbe (1968) och Dunderklumpen (1974), som båda var uppblandade med spelfilm.

  • Kategori Trailers
  • Längd 2 minuter
  • Medverkande Allan Edwall, Robin Carlsson, Olle Sarri, Tomas von Brömssen, Ernst Günther, Jan-Olof Strandberg, Ingvar Kjellson, Eva Rydberg, Jan Blomberg, Hans Alfredson, Nils Eklund
  • Utgångsmaterial 35 mm, vidfilm (1,66:1), Dolby Stereo, Fujicolor
  • Arkiv Svenska Filminstitutet
  • Läs mer om filmen i Svensk Filmdatabas

    Vet du något mer om denna film?

    Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!