NUET Nordisk Tonefilms Journal (8 – 14 november 1954) Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

NUET Nordisk Tonefilms Journal (8 – 14 november 1954) (1954)

Nobelpristagaren Ernest Hemingway på Kuba. Nordiskt ministermöte på Harpsund. Halloweenparty på Stockholms högskola. Belönade uppfinnare. SJ-förbindelse Stockholm – Berlin. TV-premiär vid Sveriges Radio. Fotboll Sverige – Österrike, 2-1.

Den här NUET-journalen från inleds med ett kort filmklipp från Cuba där vi ser Ernest Hemingway kyssa sin fru Mary. Anledningen till att klippet finns med är att Hemingway samma år tilldelades nobelpriset i litteratur.

Journalfilmen innehåller också ett inslag från ett nordiskt ministermöte på Harpsund där dåvarande statsminister Tage Erlander stod som värd.

Vi får också se amerikanska studenter fira halloweenparty på Stockholms högskola. Maskeraddräkterna och upptågen ansågs vid den här tiden vara så exotiska att det var värt att göra ett inslag om företeelsen.

Ett annat reportage är från efterkrigstidens Tyskland. Med anledning av att det 1954 åter blev möjligt att åka med tåg över Trelleborg-Sassnitz till Berlin, gjorde Nuet ett inslag om den delade staden.

Inslaget ger en bild av den sönderbombade huvudstaden, med resterna av Hitlers sprängda bunker och den nyuppförda Stalinallee i öst, och med Kurfürstendamm och det nya universitetet i väst. Berlin var 1954 fortfarande uppdelat i fyra zoner, ett slags centrum för ”storpolitikens nervknutar”.

Berlin sägs i inslaget vara en stad som ”ligger som en ö i det röda havet”. Antydningar på det spända läget och den tilltagande stormaktpolitiska konflikten, där Berlinmuren nästan skymtar bakom stadens ruiner, gör Nuet-inslaget ovanligt intressant. Det skulle emellertid dröja ytterligare sju år innan den ”antifascistiska skyddsvallen”, som muren kallades i DDR, uppfördes 1961.

Vid den här tiden inleddes de första svenska försöken med det nya mediet television. Här ser ni bland andra kände radioprofilen Lennart Hyland bekanta sig med tv-kameror, ljus och studiomiljö.

 • Kategori Journalfilm
 • Ort Berlin, Harpsund, Karl-Marx-Allé (Berlin fd. Stalinallé), Kurfürstendamm (Berlin), Råsunda, Solna, Stockholm, Trelleborg, Unter den Linden (Berlin), Västerås
 • Längd 10 minuter
 • Medverkande Ernest Hemingway, Tage Erlander, Östen Undén, Lennart Hyland, Maj Britt Nilsson, prins Bertil
 • Produktionsbolag Nordisk Tonefilm
 • Produktionsland Sverige
 • Utgångsmaterial 35 mm, normalbild (1,37:1), optisk mono, svartvit
 • Arkiv Kungliga biblioteket
 • Läs mer om filmen i SMDB

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

   Vet du något mer om denna film?

   Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!