Litet bo Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Litet bo (1943)

En film om heminredning med möbler från Kooperativa Förbundet. Fokus ligger på funktionella, ljusa möbler och visar ett ungt par som förnuftigt inreder sitt första boende.

När det unga paret i Litet bo tittar på Kooperativa Förbundets utställning på Skansen dröjer deras blickar längtansfullt på de ljusa trämöblerna. ”Ingen tung kvasivräkighet, inget onödig prål. Varje möbel är praktisk och bekväm,” konstaterar speakerrösten.

Under 1920- och 1930-talen hade Kooperativa Förbundets arkitektkontor med Eskil Sundahl i spetsen ritat byggnader som fått stor uppmärksamhet: Kvarnholmens bostäder och fabriker.

Lumafabriken i Stockholm och kooperationens kantiga konsumbutiker och varuhus ansågs vara synonyma med funktionalismen som fick sitt genombrott på Stockholmsutställningen 1930. Fyra år senare, på utställningen Standard 1934, hade man i samarbete med arkitektkontoret börjat formge nya typer av bord och förvaringsmöbler i björk, ek och furu. Idealet var ljust och lätt, i motsats till tidigare generationers mörka och dystra inredning.

I filmen får vi göra ett besök på arkitektkontoret och följa arbetet med att ta fram nya möbler, som skulle vara praktiska och modernt formgivna. Man arbetade med snickerier ute i landet, som med bibehållen kvalitet serietillverkade möblerna för att hålla priserna nere. Produkterna såldes sedan på Möbelkonsum. När det unga paret i Litet bo inreder sitt första boendet fyller varje sak en uppgift.

Med funktionalismen följde också ett folkbildande inslag i synen på form och smak, vilket kan förklara speakerröstens kommentar om vad som är lämpligt att hänga på väggen: ”En reproduktion av en god målning är mycket bättre än en hötorgsmålning i olja och ram.”

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

      Vet du något mer om denna film?

      Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!