Kivens icke på vägen Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Kivens icke på vägen (1945)

En film om trafikkultur. Pedagogisk informationsfilm om trafiksäkerhet och vett på vägarna, med fokus på cyklister och gångtrafikanter. Inspelad i Stockholm kring Fridhemsplan, Odenplan, Kungsgatan och Slussen.

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande grundades redan 1934, en oberoende organisation som skulle verka för ”höjd trafikkultur och ökad trafiksäkerhet i Sverige”. Under andra världskriget minskade antalet motorfordon på vägarna på grund av bensinransonering, men inför krigsslutet befarade NTF det värsta. 1944 hölls kongressen Efterkrigstidens trafiksäkerhetsproblem och NTF:s VD Otto Wallenberg förklarade att ”det kan befaras ett veritabelt blodbad på gator och vägar när freden kommer”.

Året efter, 1945, gjorde produktionsbolaget IPE Film Kivens icke på vägen på beställning av NTF. Filmen fokuserade med uppfostrande ton på varje människas ansvar i trafiken, framför allt de fotgängare och cyklister som under kriget hade börjat dominera trafiken.
Det gäller att undvika att bli ett offer för vägarnas världskrig, konstaterade filmens speakerröst. Och antalet cyklister i Sveriges huvudstad var vid den tiden verkligen imponerande.

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

      Vet du något mer om denna film?

      Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!