Hur en Eiserstrumpa kommer till Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Hur en Eiserstrumpa kommer till (1935)

Bilder från textilstaden Borås och dess industri. På strumpfabriken tillverkas slikesstrumpor för olika tillfällen som dancingstrumpa och eveningstrumpa.

Textilindustrin är en av världens största industribranscher och i Sverige anlades de första hantverksfabrikerna på 1600-talet. Men utvecklingen gick långsamt och först vid förra sekelskiftet hade Sverige en textilindustri att räkna med. Sjuhäradsbygden var ett av de områden som utmärkte sig och Borås kom att bli en de framträdande textilstäderna.

Hur en Eiserstrumpa kommer till spelades in under textilindustrins glansdagar i mitten av 1930-talet. Nu byggdes nya och vackra fabrikslokaler, ljusa och praktiska. I strumpfabriken arbetade främst kvinnor som tillverkade kvalitetsstrumpor i material som bomull, ull och silke. Varje strumpa krävde ett flertal arbetsmoment som stickning, granskning, färgning, formning och parning. Med ”teknikens hjälpmedel och högt uppdriven arbetsskicklighet” kunde man erbjuda kunderna en modern kvalitetsstrumpa, förpackad för hand i elegant kartong.

Men den högt uppdrivna arbetsskickligheten kunde inte konkurrera med den utländska textilindustrin som hade lägre arbetskostnader och mer effektiva produktionssystem. Silkesstrumpan slogs på 1940-talet ut av nylonstrumpan och på 1950-talet börjar den svenska textilkrisen som kommer att få de flesta svenska textilföretagen att avvecklas eller förlägga produktionen utomlands; när Borås Wäfveri gick i konkurs 2010 var det sex hundra anställda vid en fabrik i Estland som avskedades.

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

      Vet du något mer om denna film?

      Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!