Hedemora första studenter Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Hedemora första studenter (1950)

Klockan är drygt tio över fyra måndagen den 15 maj 1950. Innanför skolportarna står en samling nervösa nybakade studenter och väntar på att få springa ut till familj och vänner på skolgården. Även om småstaden Hedemora i södra Dalarna kan skryta med att vara Dalarnas äldsta stad så dröjde det ända till 1950 innan de första studenterna tog examen där. Händelsen dokumenterades i en fem minuter lång film av Allpe-Foto från Borlänge.

När studenterna kliver ut genom dörren går det lugnt och städat till. Först ut är tre flickor klädda i vitt – de enda i sällskapet. Sedan kommer de kostymklädda pojkarna. Ute på skolgården hyllas och hissas de nyblivna studenterna. Kameran verkar mest intresserad av en student som har ett plakat med texten ”Polo matematikern – grattis – kollegan Einstein” runt sin hals. Det är Hedemoraprofilen Bengt ”Polo” Johansson. Idrottsman, sångare och senare bland annat skådespelare och programledare i tv. Under 1970-talet var han också vid två tillfällen sommarpratare i Sveriges radios ”Sommar”.

Efter utspringet på skolgården dras studenterna runt stadens gator i lövade skrindor och vagnar. I spetsen går en orkester under ledning av Musikdirektör Thure Nilsson. Det hela avslutas utanför det gamla rådhuset på Stora torget där författaren, läraren och socialdemokratiske ledamoten i stadsfullmäktige, Paul Lundh, säger ett par allvarsord och delar ut en minnesgåva från staden.

På sextio år har vi gått från blåsorkester till dånande lastbilsflak. På den tiden var det helt otänkbart med alkohol på eftermiddagen. Hur det var senare på kvällen vet vi inget om.

Filmen är deponerad i Filmarkivet i Grängesberg av Hedemora kommun

 • Kategori Amatörfilm
 • Ort Hedemora
 • Längd 5 minuter
 • Produktionsbolag Allpe-Foto
 • Produktionsland Sverige
 • Utgångsmaterial 16 mm, normalbild (1,37:1), stum, svartvit
 • Arkiv Kungliga biblioteket
 • Läs mer om filmen i SMDB

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

   Vet du något mer om denna film?

   Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!