Faces of Sweden Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Faces of Sweden (1979)

Sverige är det moderna sagolandet i denna påkostade engelska turistfilm där nakenhet och sex lyser med sin frånvaro.

På 1970-talet hade Sverige en reklamkampanj med en slogan som löd ”Sverige är fantastiskt”. Den stod på alla affischer, alla t-shirts och alla informationsbroschyrer som fanns på turistbyråer och på svenska ambassader och kulturinstitut utomlands. Filmarna bakom denna reklamfilm för Sverige tycks ha tagit intryck av denna kampanj när de visar upp Sverige som ett mycket märkvärdigt land där tradition och modernitet lever i perfekt harmoni.

En berättarröst sätter tonen direkt: Sverige är en del av Europa – och samtidigt är det ett mystiskt land, täckt till stora delar av skog och till synes orörd vildmark, där människorna ägnar sig åt ålderdomliga hantverk och lever i samklang med naturen. Resan börjar i Göteborg, där berättaren noga påpekar att Sverige, liksom Storbritannien, är en sjöfararnation. Sedan får vi se Sveriges olika ”ansikten”, allt ifrån västkusten till Dalarna via små idylliska samhällen som Söderköping vid Göta kanal, en liten stad ”som förbisetts av historien”. Och i Uppsala tycks Linné ännu vara vid liv när vi ser en skådespelare i peruk vanka runt i de prunkande trädgårdarna.

Allt tycks finnas i Sverige så det man kan fråga sig är: Vad är det som saknas? Filmen är gjord under 1970-talet, en historiskt turbulent epok, men det märks inte alls i den här filmen. Tonårsrevolt, du-reform, hippies, Sverige som nakenhetens och den fria sexualitetens land. Av detta märks intet. Sverige tycks verkligen ligga väl gömt i ett hörn av både samtiden och historien, trots andra världsberömda svenska ”ansikten” som Sommaren med Monika, Nyfiken gul, Dag Hammarskjöld och Olof Palme.

Filmen påminner faktiskt väldigt mycket om de filmer som producerades under 1930-talet och andra världskriget. Här finns en tydlig betoning på det vänliga, fredliga samhället, på artighet och respekt för traditioner, som till exempel i bilden från en marknad där den enda replik som hörs är ordet ”tack” och bilderna av unga flickor som knypplar i bästa samförstånd med de gamla damerna i folkdräkt.

Därtill får vi veta att Sverige är ett land väl anpassat för modern komfort, som i skildringen av hotell och perfekt hotellservice. En del av det komfortabla Sverige som dock kan sticka ut lite idag är beskrivningen av det väl utvecklade vägnätet. Enligt den här filmen färdas man bäst genom Sverige med bil. Av tåg, buss och lokaltrafik syns heller inte ett spår.

 • Kategori Industri och näring, Kultur och nöje
 • Ort , Göteborg, Lysekil, Nusnäs, Orsa, Smögen, Sollerön, Stockholm, Söderköping, Tällberg
 • Längd 26 minuter
 • Regi John Dooley
 • Foto Nigel Reed
 • Speaker Patrick Allen
 • Produktionsbolag Polonius Production
 • Språk engelska
 • Produktionsland Sverige
 • Utgångsmaterial 16 mm, normalbild (1,37:1), optisk mono, färg
 • Arkiv Svenska Filminstitutet
 • Läs mer om filmen i Svensk Filmdatabas

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

   Vet du något mer om denna film?

   Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!