F. statsministern häradshöfvding Karl Staaff’s likbegängelse Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

F. statsministern häradshöfvding Karl Staaff’s likbegängelse (1915)

Begravning av Karl Staaff i Engelbrektskyrkan i Stockholm den 10 oktober 1915. Begravningståg från kyrkan på Odengatan, sett från Odenplan. Denna stumfilm visas med ny musik av Matti Bye.

Det var många som visade sin vördnad för Karl Staaff efter att han plötsligt hade gått bort vid en ålder av 55 år. Så hade han också i 25 år lett kampen för allmän och lika rösträtt.

Samtidigt fanns det nog de som vägrade att delta i begravningståget, utan som istället drog en lättnadens suck att denne politiker nu äntligen gått ur tiden, och fimpade sin cigarr i ett askfat prytt av den förhatlige Staaffs ansikte.

Karl Staaff hade varit radikal ända sedan studenttiden i Uppsala, och engagerade sig tidigt i frågan om allmän och lika rösträtt. Han blev en av förgrundsgestalterna i Sveriges allmänna rösträttsförbund, och från 1902 ledde han det parti, Frisinnade landsföreningen, som fortsatte att driva rösträttsfrågan.

Staaff kämpade mot konservativa krafter i riksdagen som bland annat fällde hans första regeringsperiod genom att rösta emot frågan om lika rösträtt. Istället fick Sverige en graderad rösträtt, där inkomstens storlek avgjorde hur många röster, från en röst upp till fyrtio, varje man (kvinnorna var fortfarande undantagna rösträtt) hade rätt till.

Med stöd av socialdemokraterna kunde Staaff återkomma som statsminister efter valet 1911. Införandet av en allmän pension var den regeringens kanske viktigaste reform. Men de slutliga stegen mot allmän och lika rösträtt i Sverige fick tas utan Karl Staaff. Hans fiender i de konservativa lägren iscensatte en smutskastningskampanj, där Staaff, på grund av sin hållning i försvarsfrågan, utmålades som landsförrädare. Bland annat tillverkades alltså askkoppar med Staaffs porträtt, avsedda för överklassen att aska sina cigarrer i. Borggårdstalet 1914 och Karl Staaffs konflikt med kung Gustav V fällde hans regering, och drygt ett år senare avled han alltså, alltför ung. Hade han fått leva sex år till hade han fått uppleva det första svenska val där allmän och lika rösträtt tillämpades.

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

      Vet du något mer om denna film?

      Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!