Duetten med mig själv Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Duetten med mig själv (1930)

Revylegenden Ernst Rolf sjunger duett med sig själv i denna tidiga ”musikvideo”.

Ernst Rolf (1891-1932) levde ett kort och dramatiskt liv och blev berömd under sin livstid som sin tids största revykung. Han var samtida med Karl-Gerhard och Gösta Ekman den äldre och tillsammans förvaltade de en sångstil och en charmörstil som idag kan upplevas som kuriös. Men under det tidiga 1900-talet var de alla tre oerhört populära och förenade på ett idag närmast mytologiskt sätt en förmåga att vara både folkliga och eleganta. Under 1920-talet var Ernst Rolf dessutom den absolut största skivartisten i Norden.

Men någon filmstjärna lyckades han aldrig bli. Ernst Rolf filmdebuterade 1919 och gjorde huvudrollen i filmen Styrman Karlssons flammor (1925), men därefter framträdde han på vita duken enbart som sångare. Ändå saknades inte anbud från Hollywood. Ernst Rolf fick ett filmkontrakt med det amerikanska filmbolaget Paramount och åkte till Hollywood 1930 där han spelade in två kupletter i regi av regissören George Cukor. Filmerna visades senare samma år som inslag i Rolfs berömda Chinarevyn.

Ernst Rolfs ”appeal” kan jämföras med Maurice Chevaliers, den skönsjungande fransmannen som gjorde karriär i Hollywood och så sent som på 1980-talet kärleksfullt parodierades i Walt Disneyfilmen Skönheten och odjuret. Chevalier var heller ingen vidare skådis och hans sätt att sjunga på engelska med frejdig fransk brytning har blivit legendarisk. En del påstår att Ernst Rolf kunde ha blivit lika stor – om inte språkproblem och andra problem hade lagt hinder i hans väg. Rolf levde hårt och intensivt och brände sannolikt ut sig i förtid. Under julhelgen 1932 försökte han begå självmord genom att dränka sig, ådrog sig lunginflammation och dog på annandagen.

Den här kortfilmen är en av de två som Rolf spelade in i Hollywood 1930. Här syns alltså Rolf i sitt esse och med hjälp av ett filmtrick sjunger han duett med sig själv. I TV långt senare plockades denna lilla film fram igen när Rolfs sonson Ernst Rolf jr skulle sjunga duett med sin berömda farfar – lite grand som när Nathalie Cole med hjälp av teknikens under sjöng duett med sin berömda avlidna pappa Nat King Cole.

 • Kategori Kultur och nöje
 • Längd 6 minuter
 • Medverkande Ernst Rolf
 • Regi George Cukor
 • Musik Ernst Rolf
 • Produktionsbolag Paramount Publix Corporation
 • Utgångsmaterial 35 mm, normalbild (1,37:1), optisk mono, svartvit
 • Arkiv Svenska Filminstitutet
 • Läs mer om filmen i Svensk Filmdatabas

  Vet du något mer om denna film?

  Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!