Badlif vid Mölle Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Badlif vid Mölle (1911)

Ett myller av badande damer och herrar i tidsenliga baddräkter visar upp sig för kameran på stranden vid Mölle. De vinkar åt fotografen, kramas och badar. Den senare och större delen av filmen utgörs av bilder av bränningarna vid den klippiga stranden vid Ransvik. Denna stumfilm visas med ny musik av Matti Bye.

Det pikanta, kontinentalt inspirerade gemensamhetsbadandet i Mölle och på några andra badorter var åren 1910 och 1911 mycket omskrivet och omsvävat av rykten om osedlighet och andra sensationella antydningar.

Den offentliga uppmärksamheten utnyttjades dessa år av flera filmare och filmbolag, och det är svårt eller ogörligt att skilja de olika filmerna åt. Den bevarade filmen från John Bergqvists filmbolag Viking i Linköping tycks ha fått en stor spridning i landet men konkurrerade med åtminstone en annan film, inspelad 1911, av Orientaliska Teatern annonserad som ”egen upptagning”.

Redan året innan hade emellertid ett annonskrig om badlivsbilderna utbrutit i huvudstaden mellan Biografen i Blanch’s (som antagligen visade en film inspelad av Svenska Bio) och biografen Apollo. Två dagar efter sin premiär annonserar Blanch’s: ”Badlif i Mölle. Denna utomordentligt intressanta och enda äkta serie visas endast å Biografen i Blanch’s.” Apollo svarar påföljande dag med en stor annons, prydd med en tecknad badflicka: ”Badlif i Mölle. Obs! Vår bild är lika äkta som af annan biograf annonserad, ty det finnes många kinematograf-fotografer.”

Det är av ett visst kulturhistoriskt intresse, att John Bergqvists film från 1911 dels blev barnförbjuden och dels klippt av censuren.

 • Kategori Sport och fritid
 • Ort Mölle
 • Längd 10 minuter
 • Foto John Bergqvist
 • Produktionsbolag AB Etablissement Viking
 • Produktionsland Sverige
 • Utgångsmaterial 35 mm, normalbild (1,37:1), stum, svartvit, 16 b/s
 • Arkiv Svenska Filminstitutet
 • Läs mer om filmen i Svensk Filmdatabas

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

   Vet du något mer om denna film?

   Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!