Anders Nybergs samling Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Anders Nybergs samling (1944)

Privatfilm med bilder från Barnens dagfirande i Skutskär, brand i Gårdskärs NTO-lokal och artistuppträdanden i Furuviksparken.

Troligen inspelad 1942. Filmen inleds med vad som förmodligen är första maj firande, människor har samlats framför en scen, en blåsorkester spelar, en manskören sjunger och tal hålls. Därefter ser vi film inspelad i samband med att en brand ödelagt NTO-lokalen i Gårdskär. Exteriörer av Skutskärsverken och Skutskärs kyrka, sekvens från Skutskärs sågverk.

Två flickor kryper fram ur en snökoja, de håller upp en skylt med texten ”Vi våga försöket”. Exteriör av Folkets hus i Skutskär där även Svenska Handelbanken är inhyst, en man öppnar entrédörren till Folkets hus och önskar välkommen in, inne i byggnaden sitter ett sällskap och fikar, orkestern Six Swingers spelar. Barnens dag firande i Skutskär, ett fantasifullt paradtåg drar fram längs gatorna, tåget kommer fram till en portal där det står Barnens dag 1944. På idrottsplatsen paraderar sedan olika föreningar framför publik.

Fiskhandlare Torsten Rosén i Skutskär krossar isblock med hjälp av en maskin, en annan man snickrar på ett hus, Torsten Roséns fru Ragnhild vill inte bli filmad men puffas fram framför kameran. Andra sekvensen är inspelad 1939. Olika artistuppträdanden av till exempel cykelakrobater och lindansare på Furuviksparkens scen, vi ser även sångframträdande av Jussi Björling samt framträdande av cirkusartisten Anita Kittner som hoppa ner i en badtunna från hög höjd. Filmen innehåller även uppträdande av Furuviksbarnen, samt bilder från Furuviksbarnens besök i Stockholm. I Stockholm ser vi bland annat en militärparad, vaktbyte vid slottet, sekvens filmad utanför biograf Spegeln, besök på Skansen där vi bland annat ser ett bröllopspar skrida ut ur Seglora kyrka, gästuppträdande av Furuviksbarnen på Skansen, Furuviksbarnen fikar på serveringen Lindgården.

Handlingsbeskrivningen bygger på uppgifter från deponenten.

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

      Vet du något mer om denna film?

      Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!