För skolan Politik, ideologi och samhälle

Även om filmerna på Filmarkivet.se utgör ett axplock, och alla åsikter och åskådningar inte finns representerade, så träder ändå en tydlig bild av Sveriges politiska och ideologiska utveckling under 1900-talet fram.

Från Bondetåget 1914 då monarkin fortfarande hade en avgörande makt och den liberale politikern Karl Staaff kämpade för allmän rösträtt. Via framväxten av en stark socialdemokrati till Olof Palmes dominans i svensk politik både som statsminister 1969-1976 och 1982-1986. Men Palme var också en inflytelserik politiker och debattör fram till sin död. Under temat Olof Palme finner ni en rad filmer som speglar hans idévärld.

Om socialdemokratin hade betydelse för en social och ekonomisk utjämning av samhället så var det socialdemokratiska kvinnoförbundet intimt förknippat med den svenska kvinnans frigörelse. Under 1910-talet kämpade man först och främst för sina juridiska rättigheter som rösträtt, rätten att som gift kvinna förfoga över sina egna inkomster och ogifta kvinnors rätt att betraktas som myndiga. Vidare drevs frågor kring ensamstående kvinnors situation, fattigvården och kvinnors usla löner.

1920 grundades Sveriges Socialdemokratiska Kvinnoförbund. Kvinnornas hårda arbetsvillkor både i och utanför hemmet beaktades och ‘hemutbildning’ ansågs lika viktigt som rätten att få vila upp sig. Husmorssemestrar och rätten att behålla sitt arbete trots giftermål och graviditet var några framsteg för den moderna kvinnan.

Politik och ideologi speglas bland annat i valfilmerna där de olika riksdagspartierna framförde åsikter och visioner. Företrädesvis illustrerat av effektfulla bilder av samhällets framsteg. Vissa hade mer metaforiska ambitioner och använde sig av grafiska modeller, medan andra mixar dokumentära bilder och dramatiseringar med kända skådespelare i rollerna. Det är sålunda både plakatpolitik och mer inlindade budskap och man finner dem under teman Valfilmer.

Jämte valfilmerna återfinns ett stort antal ‘talarfilmer’. Där får en person helt sonika tala fritt från ett podium eller från sitt skrivbord om ett behjärtansvärt samhällsproblem eller politiskt brännande ämne.

Många av filmerna skildrar också det rådande ideologiska klimatet mer indirekt. Vissa med en uppfostrande pedagogisk ton som handlar om samhällets önskan att forma sina medborgare. Under krigsåren handlade det om varje svensk konsuments ansvar att ransonera. I “Till er tjänst” varnas medborgarna för svartabörshandeln, och det illojala i att förvänta sig lite extra mjöl eller kött hos den lokala handlaren. Hur skulle det se ut om alla gjorde så?

Vissa områden verkar särskilt ha varit föremål för myndigheternas inblandning. Det gällde framför allt vårt beteende i trafiken, nedskräpningen av våra städer och vårt förhållande till alkohol. Ansvar och solidaritet mot sina medborgare och mot samhället var ett självklart motto.

Mot denna konsensus står de bilder som inte alls beskriver vårt samhälle som den bästa av världar. I Andra takter möter vi några unga punkare som ställer sig utanför etablissemanget och protesterar mot allt från Svensson-ideal till vapenexport. Drömmen om ett annat samhälle demonstreras kanske mest slagkraftigt i Alternativ jul – alternativt samhälle eller Almarna i Kungsträdgården. Autentiska tidsdokument som fortfarande står som symbol för sextiotalets proteströrelser.

Diskussionsfrågor

• Välj en film ur varje decennium och diskutera hur man närmar sig sin målgrupp, vad vill man uppnå och vilka argument använder man? Vädjar man till känslor eller används sakargument? Det är givetvis intressant att jämföra tonen och debatten med dagens politiska klimat. Hur ser våra valrörelser ut? Hur kommunicerar de politiska partierna idag, genom vilka kanaler och med vilken retorik? Har vi blivit bättre eller sämre på att kritiskt granska dess budskap? Vad känns igen från dåtidens sätt att framföra politiska visioner? Hur tänker ni kring gränsdragningar i ett allt mer slipat pr-maskineri i den politiska världen?

Läs gärna också om våra teman Folkomröstningar, Journalfilmer och Valfilmer. Till dessa filmer finns också ett stort antal filmer att se. Hittas under Teman på hemsidan.

Visar 1-20 av 37 filmer

Vilja gå vidare : Olof Palme och hans idévärld

Vilja gå vidare : Olof Palme och hans idévärld 1996 / 39 min

Ett collage av röster och filmklipp med...

Folkpartiet

Folkpartiet 1994 / 1 min

En match i ishockeyspel mellan de röda ...

Innan det är för sent!

Innan det är för sent! 1987 / 1 min

Ett älskande par som skyddar sig. ...

Andra takter

Andra takter 1985 / 27 min

Sixten är punkare och spelar i bandet ...

ABF Jubileumsforum

ABF Jubileumsforum 1982 / 20 min

ABF:s 70-årsjubileum firas under ...

Kvällen före dagen efter

Kvällen före dagen efter 1980 / 16 min

Bevakning av valvakan -79. En film av ...

Olof Palme 50 år

Olof Palme 50 år 1977 / 3 min

Olof Palme talar om vårt gemensamma ...

Tidningsmänniskor

Tidningsmänniskor 1975 / 32 min

På dagen Expressen, på natten Dagens ...

Almarna i Kungsträdgården

Almarna i Kungsträdgården 1971 / 35 min

Almstriden i maj 1971 markerade en ...

Alternativ jul - alternativt samhälle

Alternativ jul - alternativt samhälle 1969 / 38 min

Under julen 1968 samlas tusentals ...

Den nya floran

Den nya floran 1965 / 11 min

Något så ovanligt som en satirisk och ...

Ditt Stockholm?

Ditt Stockholm? 1960 / 14 min

En propagandafilm mot vandalisering och ...

Lever lortsverige?

Lever lortsverige? 1959 / 14 min

Ett indignerat socialreportage om ...

En liten film om dig och samhället

En liten film om dig och samhället 1958 / 5 min

Folkpartiets valfilm 1958. ...

Den förlorade melodien

Den förlorade melodien 1957 / 13 min

Om Stockholm och dess svåra ...

Ansvar

Ansvar 1957 / 16 min

Upplysningsfilm om vikten av personligt ...

De valde friheten!

De valde friheten! 1948 / 36 min

Folkpartiets valfilm 1948. Påhittade ...

Vi vill

Vi vill 1946 / 9 min

Valfilm för högerpartiet 1946. ...

Det var då - det är nu

Det var då - det är nu 1946 / 17 min

En film om morgontidningen Svenska ...

Vår stad

Vår stad 1946 / 12 min

Valfilm för Högern i Malmö. ...