Värmeland du sköna

Visar bilder av Värmlands natur och kulturliv.

Några korta spelscener visar gasens utvecklingshistoria från 1687. Gasens användning i modern tid. Värtagasverket och gasframställning med hjälp av kol. Koksframställning och övriga biprodukter. Inspelad med anledning av Stockholms Gasverks 100-årsjubileum.

Mellan The Magnificent Ambersons (Welles-1942) och Nicht Versöhnt (Straub/Huillet-1965) den lärorika och skrämmande historien om greven Eric von Rosen, forskningsresande, erkänd svensk arkeolog och antropolog, Görings svåger, han stödde kontrarevolutionen i Finland och nazismen i Tyskland, var morfar till filmaren… Vad finns det för samband mellan reslusten, upptäckten av den Andre, en uppenbar nyfikenhet för traditioner och konst i det subsahariska Afrika, hos Chaco-indianerna i Bolivia – och fascismen? Äventyrens attraktion? Behovet av att överträffa sig själv? Fascinationen både av döden och av dödandet? Redan med filmens första resefoton sätter döden igång en obeveklig procession. Trots att von Rosen tas vänligt emot av Andernas indianer, känner han sig väl bara när ett gevär hänger över hans axel, för Eddan lär ut att ingenting är mannen utan sitt spjut. Mannen är krigare eller åtminstone jägare – men han är alltid en som dödar. Dödandet är hans initiering.

Yann Lardeau i programkatalogen till filmfestivalen Le Cinéema du Réel, Paris, 2010

En väderleksrapport över Stockholm.

Bilder från hamnen och staden samt en sjöresa mellan Marstrand och Göteborg.

Bröllop och modenytt i Italien. Svenskt på byggutställning i Oslo. Carl Brisson död. Tankern ‘Sven Salén’ på leveranstur. Examen vid Sjökrigsskolan i Näsbypark. VM i tyngdlyftning samt boxarna Ingemar ‘Ingo’ Johansson och Harry Persson.

Inslag 1: Fälttjänstövningar i Hammarstrand mellan 24-27 april 1913. Inslag 2: Avtäckning av minnsmärke vid Bornhöft 6 december 1913 med påföljande båtfärd där bl. a. en militärorkester spelar.

Nils Jerring, Knut Martin, Eric “Bullen” Berglund och Gunnar Skoglund sitter i ett klipprum och väljer bland SFs olika reportage. Vi får se bilder från bl.a. Rom, London och New York. Journalfilmen avslutas med en kort kurs i hur en filmkamera fungerar.

Nattkörning och dess tekniska och mänskliga problem. Filmen är beställd av Nationalföreningen för Trafiksäkhetens Främjande.

Författaren sir Arthur Conan Doyle på besök. Ombyggnadsarbeten vid S:t Eriksplan och Karlaplan. Årstabron provbelastas. Svenska Mästerskapet i modern femkamp. Premiären på “Noaks ark” på biografen Palladium. Centralvaruhuset på Söder öppnas.