För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Kong Håkons Kroningsreise (1906)

Oidentifierad dokumentärfilm. Kong Håkons kroningsreise kan ha varit startskottet för den norska biofilmen. Samtidigt var resan spiken i kistan för den drygt 90-åriga svensk-norska unionen, och ansågs så provocerande att den svenske kungen bojkottade tillställningen. Denna stumfilm visas med ny musik av Matti Bye.

Kröningsresan var kung Håkon VII:s första stora resa, och kungaparet reste med tåg och häst från Kristiania norrut genom Gudbrandsdalen och Romsdalen. Jublande folkmassor med norska flaggor kantade resvägen hela sträckan till Trondheim. Den svenske kungen Oscar II, som fått se sin svensk-norska union gå upp i rök 1905, valde att inte närvara vid kröningen av kung Håkon. Dåtidens tidningar menade att detta inte skulle tolkas alltför politiskt, utan att det snarare hade med personliga skäl att göra. För alla och envar stod det säkert klart att kungen måste ha känt en viss bitterhet att en dansk prins nu skulle krönas i samma Nidarosdom där han själv, 33 år tidigare, krönts till Norges kung.

Tema Kungligheter

De rörliga bildernas historia är på ett märkligt sätt förbunden med kungar och drottningar, prinsar och prinsessor. För den tidiga filmbranschen var det inte bara ekonomiskt lönsamt att avbilda kungligheter, filmen kunde dessutom dra nytta av den aura av prestige och kulturell legitimitet som en rojalistisk förbindelse innebar.

Vet du något mer om denna film?

Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!