För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Fyrmaktsmötet i Stockholm (1939)

På initiativ av utrikesminister Richard Sandler sammanstrålade de nordiska statscheferna i Stockholm den 18 oktober 1939. Syftet var att, i ljuset av krigsutbrottet och Sovjets hot mot Finland, markera att de nordiska länderna stod samlade i orostider. Särskilt ville man visa att Finland hade sina nordiska grannars stöd, i händelse av en konflikt med Sovjetunionen.

I filmen får vi intrycket att de nordiska statscheferna står enade i kampen mellan stormakterna. Ingenting kunde vara mer felaktigt, visade det sig, en dryg månad efter att filmen spelades in.

Samtidigt som statscheferna samlades i Stockholm befann sig också en finsk delegation i Moskva, där man pressades att överlämna den finska halvön Hangö till Sovjet.

Statschefmötet inspirerade Svenska Dagbladet att kommentera att "Nordens fasta hållning kan ej längre dras i tvivelsmål". Faktum är emellertid att den finske utrikesministern Eljas Erkko under statschefernas besök blev informerad om att Finland inte kunde räkna med svensk hjälp. Richard Sandlers linje, att Sverige aktivt borde stödja Finland, hade inte fått något stöd hos statsminister Per Albin Hansson, och i ett brev från den svenske statsministern får finske utrikesministern Ryti beskedet svart på vitt: "Slutsatsen har blivit, att Sverige inte borde genom att uppträda på Åland eller på annat sätt utsätta sig för risken att bli indragen i en konflikt med Sovjetunionen. Därmed är svaret också givet på Din fråga om det finns några möjligheter att Sverige, speciellt då det är fråga om Hangö udde, blandar sig i denna sak genom att ge Finland effektiv militär hjälp. Några sådana möjligheter bör ni inte räkna med."

Tidigt på morgonen den 30 november 1939 öppnar sovjetiskt artilleri eld och samtidigt går sovjetiskt infanteri över finska gränsen. Vinterkriget är ett faktum, och Finland står i detta krig utan officiell svensk hjälp, även om tusentals svenskar anmäler sig som frivilliga i kampen mot Sovjet.

Tema Kungligheter

De rörliga bildernas historia är på ett märkligt sätt förbunden med kungar och drottningar, prinsar och prinsessor. För den tidiga filmbranschen var det inte bara ekonomiskt lönsamt att avbilda kungligheter, filmen kunde dessutom dra nytta av den aura av prestige och kulturell legitimitet som en rojalistisk förbindelse innebar.

Vet du något mer om denna film?

Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!