För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Där vägarna sluta (1949)

Denna film, som är inspelad i fotogenljus och snöstorm, vill ge en glimt av vardagen i en svensk ödebygd, bl a lantbrevbärare på skidor. Lantbrevbäraren Vinter har i 20 år, 4 gånger i veckan, 10 timmar om dan, levererat post i ödemarken mellan Jämtland och Lappland. Borgafjäll, Borgasjön, Sutme, Raukaselet och Storjola.

Tema Bo Bjelfvenstam

Bo Bjelfvenstam var under andra hälften av 1900-talet en av Sveriges mest framträdande dokumentärfilmare, främst verksam på SVT.

Inledningsvis gjorde han främst beställningsjobb och var bl. a. verksam som frilans åt SVT under svensk TV:s barndom på början av 1950-talet. 1960 blev han fast anställd av SVT och fick Lennart Ehrenborg som chef på dokumentärsektionen. Hans mantra till sina filmare var "jag skiter i vad ni gör för filmer, bara det blir bra."

Efter 25 år på SVT gick Bjelfvenstam under mitten av 1980-talet i pension. Han fortsatte emellertid att vara väldigt aktiv, exempelvis som föreläsare och författare, långt upp i åren och som 83-åring publicerade han 2007 en yrkesmemoar med titeln Aldrig ett scoop: bildningsresa genom ett halvt sekel.

Vet du något mer om denna film?

Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!