För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Ett besök hos Selma Lagerlöf (1926)

Ett besök på Mårbacka. Selma Lagerlöf sitter i salongen och studerar fotografier av den av Victor Sjöström iscensatta filmen Kejsarn av Portugallien (The Tower of Lies, USA, 1925). Beger sig sedan till Sunne för att se filmen på bio. Denna stumfilm visas med ny musik av Matti Bye.

Regissören Victor Sjöström gjorde under sin tid i Sverige inte mindre än fem filmer efter Selma Lagerlöfs berättelser, den första var Tösen från Stormyrtorpet (1917) och den sista var Körkarlen (1921). 1923 lämnade Sjöström Sverige för en karriär i Hollywood, där han under åren fram till 1930 gjorde nio filmer, varav Tower of Lies / Kejsarn av Portugallien (1926) också bygger på en förlaga av Lagerlöf. I kortfilmen Ett besök hos Selma Lagerlöf är det just Tower of Lies som Lagerlöf åker för att se på den lokala biografen i Sunne. I slutet av filmen ser vi henne studera Sjöströms verk på nära håll, då hon håller upp filmremsan mot fönstret. Det går nästan att urskilja vad bilderna på remsan föreställer, vilket i sammanhanget är extra spännande, då Tower of Lies hör till de filmer från stumfilmstiden som har gått förlorade och som inte finns bevarad idag.

Kortfilmen Ett besök hos Selma Lagerlöf är regisserad av Raoul Le Mat, född i USA men tidvis verksam i Sverige, där han bl a ägde Picadilly-biografen vid Birger Jarlsgatan i Stockholm och också innehade ett produktions- och distributionsbolag knutet till amerikanska Metro-Goldwyn-Meyer. Le Mat var också en av pionjärerna inom svensk ishockey; han dömde flera SM-finaler under 1920-talet och filmaktiebolaget Le Mat-Metro-Goldwyn skänkte 1926 en vandringspokal att tillfalla SM-segraren i ishockey.

Ett besök hos Selma Lagerlöf restaurerades av Filmarkivet vid Svenska Filminstitutet 1992, då ett 35 mm duplikatnegativ i färg framställdes från en bevarad, färgtintad 35 mm nitratkopia. Från duplikatnegativet togs år 2004 en ny 35 mm visningskopia fram, som utgjort utgångsmaterial för denna överföring.

Tema Queer

Vet du något mer om denna film?

Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!