Baltiska utställningen i Malmö 1914 Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Baltiska utställningen i Malmö 1914 (1914)

Baltiska utställningen var en stor satsning av Malmö. Bakom utformningen stod den kända arkitekten Ferdinand Boberg. Vid Pildammen uppfördes en hel sommarstad med mängder av byggnader. Nationerna som deltog var Tyskland, Ryssland, Danmark och Sverige som visade upp nya teknologiska industriprodukter och konstverk.

Baltiska utställningen 1914 är en av de stora händelserna i Malmös historia och skulle för lång tid framåt kvarstå i malmöbornas medvetande.

Under utställningsperioden, vilken varade från 15 maj till 4 oktober, fick de många lokala och ditresta gästerna uppleva det främsta och senaste inom industrinäring, hantverk, teknik och konst från dåtidens samtliga östersjönationer: Sverige, Danmark, Tyskland och Ryssland. En av tankarna med utställningen var att fira Malmös upptagande bland de europeiska storstäderna då staden detta år beräknades passera gränsen på 100 000 invånare.

Till huvudarkitekt för utställningen hade Ferdinand Boberg (som skymtas tillsammans med de kungliga gästerna i slutet av filmen) utsetts genom en tävling, och han skapade med utgångspunkt i de skånska medeltidskyrkornas vitkalkade trappstegsgavlar en vit sommarstad med regional, snarare än nationell, prägel. Baltiska utställningen blev också en av de sista stora manifestationerna för jugendstilen i Sverige.

Bland byggnaderna var det enda egentliga modernistiska inslaget den tyska organisationen Werdandibunds byggnad – krönt av en stor Saturnusformad glob – vilken stod i bjärt kontrast till såväl den renässansslottsinspirerade restaurang Kastellet som kopian av Fredrika Bremers Årsta, vilket utgjorde kvinnorörelsens utställning.

Av övriga i filmen visade byggnader bör det stora utställningstornet nämnas. Detta var på sin tid en av världens högsta träkonstruktioner och har genom Ernst Norlinds utställningsaffisch kommit att bli eftervärldens tydligaste symbol för utställningen.

Av Baltiska utställningens miljöer är det nästan bara kungliga paviljongen (nuvarande Margaretapaviljongen) med kronprinsessan Margaretas blomstergata som idag återfinns på ursprunglig plats, men fler minnesmärken kan beses på andra ställen. Exempelvis kan den ståtliga portalen till danska utställningsbyggnaden numera beses i danska trädgården på Malmö museum.

  • Kategori Kultur och nöje, Industri och näring
  • Ort Malmö
  • Längd 15 minuter
  • Medverkande Kung Gustav V, kronprins Gustav Adolf, prins carl, prinsessan Ingeborg, kung Kristian X av Danmark
  • Produktionsland Sverige
  • Utgångsmaterial 35 mm, normalbild (1,37:1), stum, svartvit, 16 b/s
  • Arkiv Kungliga biblioteket
  • Läs mer om filmen i SMDB

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

      Vet du något mer om denna film?

      Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!