För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Arbete åt alla! (1974)

En film från LO och SAP om arbetslöshet. Budskapet är hur viktigt det är med hög sysselsättning. Bilder från olika yrken där mer personal behövs. Olof Palme talar om hur man ska bekämpa arbetslösheten.

 • Kategori Samhälle och politik
 • Tema Curt Strömblad,Olof Palme
 • Längd 20 minuter
 • Medverkande Olof Palme, Gunnar Nilsson
 • Regi Curt Strömblad
 • Manus Curt Strömblad
 • Foto Åke Åstrand
 • Producent Curt Strömblad
 • Produktionsbolag Curt Strömblad Film AB
 • Produktionsland Sverige
 • Utgångsmaterial 16 mm, normalbild (1,37:1), optisk mono, svartvit
 • Arkiv Kungliga biblioteket
 • Läs mer om filmen i SMDB

Landsorganisationen (LO) och Sveriges socialdemokratiska arbetareparti (SAP) ligger bakom filmen Arbete åt alla. Året är 1974 och internationellt sett ligger Sverige tillsammans med Danmark i topp när det gäller sysselsättning. Året innan hade en stor oljekris lamslagit i stort sett hela världen.

Filmen inleds med bilder från en byggarbetplats. Till bilderna hör vi Socialdemokraternas dåvarande partiledare Olof Palme tala om arbetets värde. Han avslutar med att säga "Genom arbetet kan människor tillsammans skapa ett bättre samhälle".

Trots den höga sysselsättningen är det viktigt med åtgärder för få ytterligare flera i arbete. "Det behövs nya grepp om vi ska klara dagens och morgondagens sysselsättningsproblem".

Olof Palme förklarar sambanden och samspelet mellan näringslivet och offentliga sektorn. "Det finns bara en väg att gå. Vi måste låta dom mänskliga behoven styra produktionen av varor och tjänster". Grunden för en bra sjuk- och ädrevård kräver ett slagkraftigt näringsliv, samtidigt som produktionsindustrin inte klarar sig utan en väl fungerande offentlig sektor. "Vi kan inte klara arbete åt alla utan att öka sysselsättningen sjukvård, utbildning, barntillsyn och mycket annat".

Man försöker belysa probelmatiken genom nedslag i "verkligheten" i form av minireportage och intervjuer. Vi får bland annat möta friställde textilarbetaren Harald Mattsson, besöka ett dagis och träffa en skogsarbetare.

Tema Curt Strömblad

Curt Strömblad , född 1929 i Borås, uppväxt i Stockholm. Anställd som regissör och manusförfattare vid Nordisk Tonefilms kortfilmsavdelning 1957-69, därefter frilans. Tonefilm var arbetarrörelsens filmbolag och hade vid sidan av långfilmsproduktionen en omfattande kortfilmsproduktion, där filmerna distribuerades till föreningsliv och skolor ofta med ett tryckt bredvidmaterial.

Curt Strömblad har vid sidan av sina produktioner även gjort betydande insatser för att driva på arbetarrörelsens organisationer att dokumentera, vårda och visa sitt filmarv.

Inför firandet av Stockholm som kulturhuvudstad 1998 initierade och ledde han i samarbete med Stadsmuseet en inventering och registrering av kortfilmer med stockholmstema. Filmerna är producerade mellan åren 1896 och 1998, och registret omfattar 870 titlar.

Strömblad har gjort ett stort antal kort- och dokumentärfilmer, ofta med anknytning till den aktuella samhällsdebatten. Bland filmer riktade till unga finns bl.a. Ung nu - fragment ur en verklighet (1964), Makt och jämlikhet (1966; med Cornelis Vreeswijks specialskrivna låt Cylinderhatten), Tillsammans är vi starka (1974). Även filmer om barn och unga med funktionsvariationer: Som andra barn - trots handikapp (1978), Här är jag! - Ser du mej? (1987); Li på egna villkor (1992). Boendefrågor behandlas i flera filmer: Samhället är ditt! (1969), Mitt ibland oss (1970), Vi finns! (1983). Arbetslivet skildras bl.a i Storstrejken 1909 (1959 och 1978), Arbete åt alla! (1974), Ställ krav på din arbetsmiljö! (1975), Vem äger Sverige? (1977), Makten över datorerna (1981), Vallonerna - i järnets tid (1987). Naturvetenskaplig forskning belyses i Livsviktigt (1983), Tecken på liv (1992).

Konstnärer och deras verksamhet skildras i flera filmer: Sven Erixson: Xet (1963), EWK - Ewert Karlsson (1972), grafikern Sixten Haage: Bilder av industrisamhället (1981), poeten Elsa Grave: Livstecken (1982), trumpetaren Jack Lidström: Blåa toner från Söder (1996).

Landsbygden och glesbygden uppmärksammas i Pelle Jansson (1973), Sverige uti bilder (1985), Landsbygden lever! (1987), Byn som vägrade dö (1990).

Curt Strömblad var initiativtagare till Hela Sveriges Filmfestival som ägde rum mellan åren 1993 och 2007. Temat var En manifestation för landsbygden och dess kultur, och festivalen turnerade från Jokkmokk i norr till Vetlanda i söder och Gotland i öster.

Tema Olof Palme

"Olof Palme förändrade världen. Och det gör han än. Hans ord och gärning inspirerar fortfarande människor att engagera sig för demokrati, mänskliga rättigheter och fred.

Palme såg kampen mot arbetslösheten som en av socialdemokratins främsta uppgifter. En öppen demokrati kan inte överleva i länder med ständigt hög arbetslöshet, där människorna förlorat tilltron till de demokratiska institutionerna. Allra allvarligast var enligt Palme ungdomsarbetslösheten.

Han kom därför också att betrakta nyliberalismen och de fria marknadskrafterna som ett hot mot välfärdsstaten och försvarade in i det sista det starka samhället med en stark fackföreningsrörelse.

Samtidigt som Olof Palme i grunden var en resultatpolitiker var han också en av vår tids stora talare och agitatorer. Hans lidelsefulla engagemang och utmanande formuleringar väckte starka känslor, såväl inom som utanför Sverige.

I den övre medelklassen, där han ju hade sitt ursprung, betraktade man honom som en klassförrädare och de mycket hårda angrepp han tidvis utsattes för bottnade i vreden över att en man med hans stora intelligens gått över till "motståndarsidan". Även inom de egna leden väckte han tidvis motstridiga känslor. För den stora majoriteten socialdemokrater var han emellertid en älskad och beundrad partiledare som ingav medlemmarna stolthet och självkänsla. Invandrare och flyktingar kände starkt hans självklara solidaritet. Budet om hans död skapade en djup förstämning bland dem.

När Olof och Lisbet Palme den 28 februari 1986 utan säkerhetsvakter var på hemväg från ett biobesök, steg en man ut ur skuggorna och sköt ned honom på öppen gata. Än idag är mordet ouppklarat.

"Sverige blir aldrig sig riktigt likt igen," spådde Ingvar Carlsson, Olof Palmes vän och efterträdare, vid begravningen.

Olof Palme var en människa av ovanlig lyskraft. Hans idéer lever vidare."

Texten är hämtad från Palmecentrets hemsida.

Vet du något mer om denna film?

Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!