För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

AIDS – Panic to Silence (1998)

Utdrag ur AIDS - Panic to Silence. Detta avsnitt handlar om hur medvetandet om aids förändrades på 80-talet genom kända och okända människors ansträngningar. I filmen ser vi "The AIDS Memorial Quilt", ett ständigt växande lapptäcke till minne av alla som dött i aids, som invigdes 1987 i Washington, USA. Då bestod det av knappt 2000 rutor och var större än en fotbollsplan. När minnestäcket ställdes ut igen i oktober 1996 omfattade det 40 000 rutor. Elizabeth Taylor och Al Gore var några av dem som under flera dagar läste upp namnen på täcket. Det var sista gången som "The Quilt" visades upp i sin helhet på en och samma plats. Ett motsvarande arrangemang är inte längre möjligt, eftersom täcket i dag består av mer än 48 000 delar och väger 54 ton. I filmen medverkar även David Perlman, som skrev den första artikeln om aids, publicerad i The San Francisco Chronicle i juni 1981.

 • Kategori Samhälle och politik
 • Tema Face of AIDS Film Archive
 • Längd 4 minuter
 • Medverkande David Perlman, Ronald Reagan, Magic Johnson, Elizabeth Taylor
 • Regi Staffan Hildebrand
 • Manus Staffan Hildebrand
 • Foto Daniel Espinosa,Gunnar Hellström
 • Musik Magnus Andersson
 • Rättigheter Face of AIDS Film Archive, Karolinska institutet
 • Språk engelska
 • Produktionsland Sverige
 • Utgångsmaterial DigiBeta (PAL), 4:3, stereo, färg
 • Arkiv Face of AIDS Film Archive, Karolinska institutet

Tema Face of AIDS Film Archive

De första stegen till det som skulle bli Face of AIDS Film Archive togs 1987, då Karolinska Institutets dåvarande rektor Hans Wigzell gav filmaren Staffan Hildebrand i uppdrag att göra öppningsfilmen till den fjärde internationella aids-konferensen i Stockholm 1988. I uppdraget ingick också att för ett framtida filmarkiv dokumentera hiv/aids globala spridning och dess effekter på samhället. Detta projekt var tänkt att pågå i 30 års tid, och Hildebrand skulle vid sidan av sina reportage och dokumentärfilmer samla så mycket filmmaterial som möjligt med arkivet i åtanke. Sedan dess har Hildebrand gjort filmer till ett femtiotal aidskonferenser, och producerat ca 600 timmar film från drygt fyrtio länder. I arkivet ingår såväl färdiga reportage och dokumentärer som oredigerat råmaterial. Hildebrand har intervjuat forskare, aids-aktivister, narkomaner, sexarbetare, och många andra med erfarenhet av hiv och aids. Han har filmat i laboratorier och på konferenser, på sjukhus och i gatumiljöer. Sammantaget utgör arkivet en unik visuell historik över en global epidemi. Staffan Hildebrand har under de trettio år som projektet pågått filmat på över tio olika format. Våren 2013 digitaliserades alla filmer, och den 18 september samma år överlämnades hela arkivet till Karolinska Institutet. Målet är att skapa ett webb-baserat filmarkiv för undervisning, forskning och information. Till en början kommer filmerna främst att vara tillgängliga för forskning, men på längre sikt finns en förhoppning om att kunna öppna en större del av arkivet för allmänheten. Staffan Hildebrand (f 1946) är en svensk filmregissör och journalist. Han inledde sin yrkesbana som redaktör för Stockholms Socialdemokratiska Ungdomsdistrikts medlemstidning "Ung Mening", och blev på 1970-talet Asien-korrespondent för Sveriges Radio, där han bland annat rapporterade från Vietnam-kriget. Här producerade han också två kortfilmsdokumentärer om barn i krigets skugga, Bi - en flyktingpojke i Laos (1975) och Ti i Bangkok (1977). Som medarbetare på Aktuellts ungdomsredaktion kom han att göra flera uppmärksammade dokumentärer, bland annat Fjortonårslandet (1979), som skildrar punkare, skejtare och andra ungdomsgrupper i Stockholm. I dramadokumentären Veckan då Roger dödades (1981) om det så kallade "punkmordet" i Stockholm 1981, fortsatte Hildebrand att utforska ungdomskulturen. 1982 vann han TV-priset Guldantennen för sin dokumentär om ett gäng narkotikasmugglare, Uppdrag Skomakarligan. 1983 tog han steget över till spelfilm, och fick stora framgångar med ungdomsfilmen G - som i gemenskap. Den följdes av flera långfilmer, bland andra antivåldsfilmen Stockholmsnatt (1987) och Ingen kan älska som vi (1988). Senare har Hildebrand sökt upp huvudpersonerna i några av sina tidiga filmer och berättat deras fortsatta historier: Stockholmsnatt II (1992) och Hooked for Life (2011), den sistnämnda om skejtarna i Fjortonårslandet. Lästips:

 • Brunow, Dagmar, ”Activists from around the world”, https://faceofaids.ki.se/activists-around-world
 • Dahlén, Peter och Klas Viklund, ”Pappa kom hem! Om Staffan Hildebrands ungdomsfilmer”, Tusen och en film: Filmpedagogisk tidskrift nr 2, 1992
 • Hallas, Roger, Refraiming Bodies: AIDS, Bearing Witness, and the Queer Moving Image (Durham & London: Duke University Press, 2009)
 • Harden, Victoria Angela, AIDS at 30: A History (Washington, DC: Potoma Books, 2012)
 • Hart, Kylo-Patrik R., The AIDS Movie: Representing a Pandemic in Film and Television (New York: Haworth Press, 2000)
 • Thorsén, David, Den svenska aidsepidemin: Ankomst, bemötande, innebörd [diss.] (Uppsala: Acta Universitatis Upsaliensis, 2013)

Vet du något mer om denna film?

Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!