Veckorevy 1922-03-14

Första Vasaloppet. Skidor vallas. Tidningen Strix’ 25-årsjubileum. Eliel Löfgren 50 år. Aktion efter Gustaf Fredrikson. Centralplanen, författaren John Galsworthy stiger upp i bil. Mantalskontoret. Modenytt från Paris. Moderna danser från Paris. Par dansar.

Krigsfångeutväxling i Göteborg 1943 och 1944.

I oktober 1943 och september 1944 utväxlades allierade fångar mot tyska i Göteborg. Utväxlingarna skedde efter diplomatiska uppgörelser som gjorts av Schweiz och genomfördes genom Röda korsets försorg.

Utväxlingarna dokumenterades av filmteam på uppdrag av Statens järnvägar. Resultatet blev tre filmer som här redigerats samman till en.

De första två delarna visar utväxlingen 1943. Under ledning av en delegation från Röda korset och med chefskap av Röda korsets vice ordförande greve Folke Bernadotte, utväxlades då 3 690 allierade och 832 tyska fångar. Bland dem var 80 kvinnor och ett hundratal civila sjömän.

Utväxlingen gjordes mellan 17 och 21 oktober. Under processen besökte kronprinsessan Louise platsen och hälsade på och talade med många av de skadade soldaterna.

De allierade soldaterna reste hem till England på den gamla atlantångaren Drottningholm som nu fick agera sjuktransportfartyg.

Den tredje filmen visar utväxlingen i september 1944. Bland de tyska fångarna fanns då cirka femhundra kvinnor, varav somliga med små barn, samtliga hade varit internerade i USA.

Många av de tyska fångarna hade tillfångatagits i Nordafrika där de slagits i Erwin Rommels beryktade afrikakår. I en artikel från 8 september beskriver Dagens Nyheters korrespondent händelsen:

”Gråhårsmän och unga pojkar om vartannat, klädda i urblekta, tunna uniformer, spillrorna av Rommels ökenarmé, tyckte man vid anblicken av de många Afrikauniformerna, som talade sitt tydliga språk om vad krigsfångarna varit med om”.

Stadsbilder från Lettlands huvudstad.

Baltiska lägret på Ränneslätt utanför Eksjö. Jitterbug på Nalen. Kolvagnar till Polen. Bokens vecka i Stockholm. Idrottsriksdagen i Stockholms konserthus. General George Patton i Stockholm. Juniormästerskapet i boxning.

All bandmedlemmarna i The Concretes rör sig bland stadens fashionabla invånare i denna video av illustratören Liselott Watkins och Lisa Milberg (sångare i The Concretes).

Skälmska dragspelare och rytmiska barntrummisar piskar upp stämningen till extas när klipparen Johan Söderberg får stå för takten. Johan Söderberg är en av Sveriges mest framstående filmklippare och är den som står bakom klippningen i Videocracy (2009), Metropia (2009), Detaljer (2003). Han har även regisserat filmer som LPC International (1998) och The Planet (2006). När det kommer till musikvideos har han bland annat klippt Madonnas Hung Up, The Knifes Pass this on och David Bowies Blackstar som vann en Grammis för bästa musikvideo 2017.

Filmen följer familjen Henriksson under en vårflyttning från Vittangi i Sverige till Sätermoen i Norge. Man får vara med om förberedelserna med infångande av körrenar, nedtagande av kåtan, inpackning av båtar etc. Resan går upp mot norska gränsen, och under ett lägeruppehåll görs bl a ett besök i en nomadskola, där den bekanta journalisten Ester Blenda Nordström (”Bansai”) är lärare. Sedan pulkor och tältdukar reparerats i väntan på snösmältningen fullföljs förflyttningen till målet som är Bäckebotten i närheten av Sätermoen i Norge.

Natten går i rött och blått i en video som blandar fiktion och dokumentära scener från demonstrationer runt om i världen.

Någonstans mellan dokumentär och fiktion sjunger och agerar barn cheerleaders till Kents musik.

Guldbagge-belönade Johannes Nyholm (Jätten) låter ett hav av stop-motion animerade skor dansa sig genom de tomma rummen.