Anna-Stina Stenboms samling film nr 54

Ihopfogade skarvar och dubbelexponeringar från 1979. I den här filmen ser vi båten Västan lägga till i Stockholm, bilder från Vällingby när Lasse Berghagen uppträder på scenen, fyrverkerier och Kung Gustav V dyka upp på en avfilmad tv-skärm.

Bilder på lindansare, clowner och akrobater från Cirkus Schumann och utställningar på Nationalmuseum och Moderna Museet med närbilder på temat astronomi, geologi och evolution.

Svartvit film från tidigt 1950-tal där en man och en kvinna gör en sommarutflykt. I en sekvens, som påminner om stämningen i Maya Derens Meshes of the Afternoon (1943) tar en kvinna sig långsamt nerför en sandig slänt mot vattnet. Paret står sedan och håller om varandra på en sten medan vågorna slår mot stranden. Sekvensen avslutas med ett hypnotiskt vindspel. Folkskoleläraren Kejll Walter Sohlberg drömde om att bli filmregissör och i den här filmen ser man tydligt hur han arbetar med när- och vidare bilder för att skapa ett filmiskt narrativ.

Filmen är inspelad i Lur (Tanums kommun) där Kejll Walter Sohlberg undervisade i Hogens skola 1955-1958. Skolklockan ringer och alla eleverna rusar ut och springer bort mot ett rött trähus som ligger i anslutning till skolan. Sedan följer ett antal sekvenser när elever tillverkar modellflygplan och provåker dem på en åker.

Rävar leker i skogen i trakterna runt Trollhättan sommaren 1977.

Familjen Vänerö går i skogen 1964. Sonen är utklädd till cowboy med hatt och pistolhölster. Utfärd med en träeka på en insjö i närheten av torpet Koppardalen i Väne-Ryr.

Älgar och forsar vid Halle- och Hunneberg hösten och vintern 1985. Bland annat förekommer sekvenser med älgar som vandrar upp på en trafikerad väg så att bilarna måste stanna.

Dubbelexponerade Stockholmsbilder från 1963 till 1976. Skylt om trafikomläggningen från vänster- till högertrafik, uppträdanden på Gröna Lund med Birgit Nilsson, Zarah Leander och Evert Taube samt en löptävling genom stan.

Drak- och folkfest på Gärdet 1985 med säckpipor och andra musikarrangemang.

Brittsommar på Vällingbykull 1973. Några killar åker moped i den brinnande solnedgången.