Brasilien

En journalfilm om Brasilien med gatubilder från mindre orter och storstäder som Sao Paulo som beskrivs som en modern stad med elektriskt ljus, vatten i rörsystem, telefonnät och biografer. En kaffedrottning kröns med en krans av kaffeblad och ungdomar gymnastiserar och spelar basket. Dessutom vackra vyer över bergslandskap.

En presentation av Argentinas olika turistmål, råvaror och industrier. Nedslag i huvudstaden Buenos Aires med bilder på skyskrapor och nattklubben Lucerno där par dansar till levande musik och en utflykt till landbygden där vi ser bomulls- och sockerrörsarbetare i arbete.

I denna film möter vi kaffeodlaren Erik von Sneidern på hans plantage i det columbianska bergen, tvåtusen meter över havet. Vi får följa hela kaffeprocessen, från att bären plockas, till att makarna Sneidern med son dricker sitt kaffe på verandan och tar sig en siesta i hängmattan.

Lennart Bernadotte var en svensk regissör och fotograf som gjort ett trettiotal filmer. I denna agerar han fotograf. Hans far, Prins Wilhelm, som även gav ut boken ”Den röda jorden” (1948) om migranterna, är berättare. I filmen besöker teamet den argentinska köpingen Oberá där vi möter ett antal svenska migranter såsom sadelmakarna Hamrén, Hjalmar Holmström och Konrad Palm när de dricker traditionellt argentinskt te, så kallad mate och vintramparen Jansson.

Den trehundra mil långa tävlingssträckan mellan Tuxtla och Juárez ansågs 1954 vara världens största biltävling. Etthundraåttio förare från elva nationer startade och sladdade hisnande nära publiken som ställt sig utmed vägarna för att följa tävlingarna. Eller som kommentatorn säger ”en svensk poliskonstapel skulle få gråa hår över (säkerhets-) arrangemangen”. Här rapporteras om ett förfärande antal dödsolyckor under olyckssträckan till Puebla, bland annat dödas åtta personer av en tävlingsbil sedan två amerikaner trängt varandra av vägen och störtat ner i en ravin. Carl Klings mekanikern Klenk kommer undan med blotta förskräckelsen efter att hans huvud kolliderat med en asgam.

Poetiskt om människor i rörelse i Stockholm. Per-Åke Dahlberg gick Filmskolans fotolinje där han ofta fick agera kameraman åt de andra eleverna. Här fick han möjlighet att själv agera regissör och fotograf när skolan gav honom lite råfilm och fria tyglar att gå ut på stan och filma. Under inspelningen började det helt plötsligt att snöa.

En ”remake” av en klassisk kortfilm, men med vassare udd.

Linnésöndagen i Stockholm, diverse stadsbilder, vinter.

Ett fragment av en oidentifierad stum dokumentärfilm som visar bilder på byggnader i Stockholm på 1910-talet. Med i fragmentet finns Nordiska Museet, Rosendals slott efter omvandlingen till museum (gjord 1913) och Götiska tornet på Drottningholm m.m. Filmen är restaurerad analogt och det originella färgschemat återskapat.

I början av 1920-talet regisserade Pauline Brunius en serie korta lättare komedier – eller som hon själv beskriver dem ”finare lustspel med en smula esprit, kanske också en smula känsla i”. Hon skrev själv manus till filmerna om den charmiga Stockholmsfamiljen Vinner där föräldrarna spelades av äkta paret Frida och Olof Winnerstrand och sonen Putte av Pauline och John Brunius’ egen son Palle.

Den sista av filmerna om familjen Vinner hette Herr Vinners stenåldersdröm och hade premiär 1924. Förutom manuskript och enstaka stillbilder har filmen endast överlevt i ett fragment som i själva verket är en lång rad oredigerade tagningar från filmens centrala drömsekvens. Det är oklart om fragmentet enbart består av överblivna, ratade tagningar eller om någon av dessa verkligen ingått i den färdigklippta filmen.

Filmens handling går att utläsa ur dels det bevarade manuskriptet och dels ur den kortfattade handlingsbeskrivningen på filmens censurkort. I det stora hela gick filmen ut på att herr Vinner kommer trött hem från arbetet och överraskas av att hans hustru har bjudit hem några väninnor och deras barn. Fru Vinner försöker få sin make att komma ut och hälsa på gästerna, men herr Vinner är vresig och går och lägger sig varpå hustrun utbrister:

”Att inte ha mer begrepp om vad ridderligheten mot damerna kräver! Du uppför dig som en stenåldersvilde!”

När Vinner ligger och vilar så faller han i sömn och drömmer att han befinner sig på stenåldern. Det bevarade fragmentet visar avsnitt ur denna komiska stenåldersdröm där dåtid blandas upp med nutida detaljer (herr Vinner sitter ju och röker i drömmen!) och en bit in i fragmentet kommer ett stort hårigt urtidsdjur och hotar människorna.

Efter drömmen vaknar herr Vinner upp som en ny människa. Han går ut till sin hustru och dennes väninnor och på ett strålande humör tänker han ”Skönt att inte vara i stenåldern i alla fall!”

Magnus Rosborn och Jannike Åhlund